Mesojede rastline Seznam forumov
Mesojede rastline
Forum namenjen ljubiteljem mesojedih rastlin in tistim, ki bi to radi postali



Odgovori na to temo
Substrati za mehiške mastnice - nadaljevanje


Pridružen/-a: 23.12. 2009, 19:06
Prispevkov: 201
Kraj: Bukovci (okolica Ptuja)
Odgovori s citatom
http://mesojedke.mojforum.si/mesojedke-about235.html
Mislim, da bo boljše, če bi tukaj nadaljevali. Petra je našla substrat.
Sam uporabljam mešanico šote, perlita in mivke iz kremenčevega peska v razmerju 1:1:1. Na vrhu pa imam nekaj milimetrov debelo plast mivke iz kremenčevega peska. To pa zato, ker nimajo mastnice veliko korenin in bi imel napad mrtvaških mušic lahko usodne posledice.
Imam naslednje mastnice:
- križanec iz trgovine. Raste hitro, ima velike liste in se tudi hitro množi. Ena rastlina se mi je čez zima razdelila na 6 novih. Prvotno je bila posajena v šoto in perlit - razmerje 1:1. Opazil sem, da je korenine začela poganjati iz substrata in so jih ščitili le spodnji listi rastline. Če bi jo tedaj napadle mrtvaške mušice, bi po vsej verjetnosti odmrla.
- Pinguicula x "tina" Nekoliko manjša od prejšnje in ima svetlejše liste.
- V nedeljo sem dobil od Jureta več mladih rastlin in sicer: P. esseriana, P. kondoi, P. moranensis, P. laueana "crimson red" in P.ehlersiae 'Ixmianilpan, Hidalgo'
Vse te sem nedavno presadil v mešanico šote, perlita in kremenčevega peska 1:1:1. Zaenkrat jim kot zgleda ne manjka nič. Prvi dve sta za kratek čas ustavili rast, ampak sedaj poganjata nove liste. Vodo dolijem v podstavek, ko vsa izhlapi. Pesek pod listi je vedno vlažen na dotik. Vse mastnice so sedaj zunaj. Zjutraj dobijo nekaj ur direktnega sonca, vendar so že pred 12. uro v senci.
Pozimi jih bom imel v kleti, kjer je temperatura ves čas med 5 in 10 stopinj. Bodo na svetlem, ne bodo pa imele sonca. Po podatkih iz interneta lahko kar nekaj vrst prenese temperature pod lediščem. V glavnem bodo na suhem. Na interentu sem prebral, da je dobro, če se jih zalije med zimskim počitkom enkrat ne mesec. To pa ne velja za vrste, ki naredijo gomolj in za P. gypsicola. Te morajo biti med zimskim počitkom popolnoma suhe.

Na interentu sem tudi prebral, da jih nekateri gojijo v 100% mineralnem substratu. Najpogosteje mešanice s perlitom, vermikulitom, kremenčvim pesekom, mivko iz kremenčevega peska, vulkansko lavo, plovecem, itd. Za P. gypsicola pa še dodatek gipsa.
Nekateri celo odsvetujejo šoto http://www.pinguicula.org/pages/culture/substrates.htm
Večina vrst mastnic pa je opisanih tukaj: http://www.pinguicula.org/pages/pages_principales/pictures.htm

Glede mrtvaških mušic je mivka super zaščita. Sicer so se sprva sprehajale po njej, ker je vlažna, ampak so hitro izgbubile zanimanje. Zadnja dva tedna jih sploh ne vidim nikjer, le občasno se katera ulovi na liste od mastnic. Ostale mesojedke imam en meter vstran in so mrtvaške mušice vedno zraven....

Kakšne izkušnje pa imaste ostali?

_________________
L.p Simon
Poglej uporabnikov profilNajdi vse prispevke pod imenom htf_loverPošlji zasebno sporočilo
Substrati za mehiške mastnice - nadaljevanje
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
Časovni pas GMT + 1 ura, srednjeevropski - zimski čas  
Stran 1 od 1  

  
  
 Odgovori na to temo